Nagylózs Község honlapja

Kutyatartás szabályai

FELHÍVÁS EBTARTÓK RÉSZÉRE
Az ebtartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
Felhívjuk minden állattartó figyelmét, hogy kutyáját kóborolni se közterületen, se más ingatlanán nem hagyhatja, az ebet megfelelő, biztonságos helyen kell tartania, vagy a jogszabályi előírásoknak megfelelően meg kell kötnie a szökésveszély megakadályozása érdekében.
Amennyiben Nagylózs település közigazgatási területének közterületén talált ebeket nem sikerül azonosítani, gazdájuk kilétét megtudni, az önkormányzat jogszabályi kötelezettségének eleget téve megbízza – a vele szerződéses jogviszonyban álló -, STAR- Laguna Bt-t a kóbor állatok elszállításával.
A szerződésben foglaltak szerint, amennyiben a Megbízottnak sikerül azonosítani a kutyát („chip” alapján), köteles haladéktalanul tájékoztatni a megbízó önkormányzatot, s a megbízó jogosult a tulajdonossal szembeni eljárás lefolytatására.
Ha az állattartó tudomást szerez az eb elszállításáról és úgy ítéli meg, hogy  Ő a tulajdonosa, lehetősége van jelentkezni az állatért Ferenczi Endrénél a  06/70 362 2655 telefonszámon, aki elmondja  a kutya visszaadásának lehetőségeit és költségeit.
Amennyiben a kutya gazdája nem jelentkezik, a telepről befogadhatóak az állatok.

További lehetőség, hogy ha egy nagylózsi lakóhelyű kutyatulajdonos úgy dönt, hogy nem tudja, vagy nem szeretné kutyáját tovább tartani, vagy a megszületett kiskutyákat megtartani, ingyenesen kérheti – az önkormányzat által kötött szerződésre hivatkozva – az állattartó telepen (Gencsapáti) az állat befogadását, amennyiben az eb a szükséges papírokkal, oltásokkal, „chippel” rendelkezik és a telep kapacitása megengedi. A  telepre történő szállításról a kutya tulajdonosának kell gondoskodni. Információ kérhető Ferenczi Endrétől.
Az állattartó köteles továbbá minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen – saját költségén – állatorvossal beoltatni.
Az eb tulajdonosa és tartója a Nagylózs Önkormányzati Hivatalnál – az Önkormányzati Eb Nyilvántartásba való rögzítés céljából – köteles a tartott kutyákat ebösszeíró adatlapon bejelenteni.
Aki az állattartásra vonatkozó fenti előírásokat megsérti, illetve kutyája szökésének megakadályozásáról nem gondoskodik, állatvédelmi bírsággal sújtható.
Az állatvédelmi bírság mértéke 30.000,- Ft-tól több millió forintig terjedhet a szabályszegések számától függően.
A bírság kiszabása mellett a jegyző az állatvédelemre, valamint az állattartásra vonatkozó szabályok megsértése esetén az állattartást korlátozhatja, megtilthatja.
Aki a kutyáját közterületen kóborolni hagyja, szabálysértést követ el, és szabálysértési bírsággal sújtható, melynek mértéke 5.000,-Ft-tól 150.000,-Ft-ig terjedhet.
A négy hónaposnál idősebb ebeket transzponderrel (mikrochippel) megjelölve lehet csak tartani. Amennyiben az ebtartó ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, minimum 45.000,Ft állatvédelmi bírság szabható ki.
Amennyiben az ebtartó az ebösszeírásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségét elmulasztja, 30.000 Ft állatvédelmi bírsággal sújtható.


lakosság / fő
1027
terület / km²
19.25
irányítószám
9482
körzethívószám
99