Nagylózsi Naplemente Idősek Klubja

Nagylózsi Naplemente Idősek Egyesülete

Székhely és postacím: 9482 Nagylózs, Kossuth u. 21.


























"Az idősek zöme tudja, milyen fiatalnak és tudatlannak lenni.
De nincs olyan fiatal, aki tudná, milyen öregnek és bölcsnek lenni."
/Sir Harold Macmillan/





A Kisalföld napilap cikke a 2011. február 26-ai alakuló ülésről:

"Idősek klubját alapítottak helyi nyugdíjasok Nagylózson. Az alakuló gyűlésen tizenhatan vettek részt, de a következő napokban tovább bővült a létszám... A résztvevők megegyeztek abban, hogyegyesületként szeretnének működni és a falu rendezvényein a jövőben aktívabban vesznek részt.
A Naplemente Idősek Klubjának elnökéül Sárköziné Horváth Máriát választották, helyettese Németh Istvánné, Frank Józsefné lett a titkár, Mikó Györgyné pedig a pénztáros. Összejöveteleiket minden hét keddjén a nagylózsi  könyvtárban tartják."


Kipróbált Receptek minden napra:



Bundás csirkemell
 
Hozzávalók:
 
fél kg mellfilé
20 dkg kukoricaliszt
só, fűszerek, olaj
 

Készítése:
 
A filét kiklopfolom, sóval fűszerekkel bedörzsölöm és panírozom:
kukoricaliszt-tojás-kukoricaliszt sorrendben.
Olajban kisütöm és gazdag salátával tálalom.
 
 
Hirtelen fánk   (Nem szalagos de nagyon gyors.)
 
Hozzávalók:
 
2 pohár kefir
30 dkg liszt
3 evőkanál kristály cukor
1 és fél tasak sütőpor
 
Készítése:
 
A hozzávalókat kimérjük és összekeverjük, jól eldolgozzuk (fakanállal v. kézzel), 5-10 percet állni hagyjuk, majd két kanállal beleszaggatjuk az olajba.
Többször forgatjuk és az olaj se legyen olyan forró, mint a farsangi fánknál.
Kiszedve lecsepegtetjük és megszórjuk vaníliás porcukorral.
 

 
Sajtos, spenótos tészta Marcsi nénitől:
 
Hozzávalók:
- rizsszem tészta
- hagyma, gomba, spenót ízlés szerint
- olaj, só, fokhagyma
- tejszín
- reszelt sajt
A rizsszem tésztát megfőzzük, leszűrjük. Olajon megpirítunk egy kis hagymát és gombát, ehhez tesszük a megvágott spenótot, tovább dinszteljük. Sóval, fokhagymával ízesítjük, majd az egészet összekeverjük a rizsszem tésztával, tejszínnel.
Tűzálló edénybe öntjük és megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben megsütjük.
 




Majdnem piskóta Marcsi nénitől:
             
 Hozzávalók: 
- 20 dkg kristálycukor
- 4 tojás
- víz
- 20 dkg liszt 
- 1 cs sütőpor

          A cukrot 4 tojással kikeverjük, hozzáadunk 12 kanál vizet, 20 dkg sütőporral elkevert lisztet. Még egy pár percig keverjük (mindent géppel), majd kikent, lisztezett tepsibe öntjük.
Sütési idő kb. 20-25 perc. Elvágva bármivel tölthető.

Folytatjuk!



Nagylózs szépítésén sokat fáradoznak, nekik köszönhetjük, hogy parkjaink virágágyásai rendezettek.

































































































NÉHÁNY FINOMSÁG FARSANGRA:


Forgácsfánk /Juszti nénitől/

60 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tejföl
2 dl fehérbor
4 tojás sárgája
1 kanál porcukor

Ezeket összedolgozzuk. Rugalmas tésztát kapunk.
2 cipóba vágjuk és 1 órát pihentetjük.
Vékonyra nyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle.
A csíkokat, vagy a csíkokból készített "csomókat" bő olajban világosra sütjük.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

Farsangi fánk

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
kb. egy bögre tej
4 tojás sárgája
10 dkg vaj, vagy ráma
10 dkg porcukor

Az élesztőt egy fél bögre tejjel, 2 dkg cukorral édesítve felfuttatjuk.
A liszttel, a tojássárgákkal, a vajjal és langyos tejjel (annyival, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk) összedolgozzuk.
Duplára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Még 10 percig kelesztjük.
Bő, forró olajban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk.

Ha lekvárt akarunk tenni bele, akkor azt a szaggatás után nyomjuk a fánk közepébe, összefogjuk és az összefogott lapjára fordítva kelesztjük.


Farsangi káposzta Juszti nénitől:

50 dkg sertéscombot vagy lapockát kockára vágunk. (Ha van füstölt hús, abból is készíthetjük.)
Úgy csináljuk, mint a pörköltet.
Ha a hús félig puha 80 dkg savanyú káposztát adunk hozzá és a végén 15 dkg füstölt kolbászt karikákra vágva.
Híg tejföllel sűrítjük. Füstölt húsnál vigyázzunk a sózással!


Farsangi káposzta Marcsi nénitől:

1 kg karajt vékonyra kiverünk, ráfektetünk 1 szelet sonkát, 1 szelet sajtot. Ezeket bepanírozzuk és bő olajban kisütjük. Félre rakjuk.
Egy lábosban felteszünk 1kg savanyúkáposztát (ha kell, még fűszerezzük) 3 dl fehérborral főni. Mikor már puha, berántjuk és egy tejföllel behabarjuk.
Tepsibe, vagy tűzálló tálba betesszük a kisütött húsokat és ráöntjük a káposztát. Csak 5-10 percig sütjük a sütőben.
(Aki nem szereti a savanyúkáposztát, az készítheti paradicsomos káposztával is.  Akkor nem rakjuk sütőbe, csak mellémerjük a káposztát.)