ovodafejlesztese

A nagylózsi Virágfüzér Óvoda fejlesztése

A két csoportszobával rendelkező óvoda 40 gyermek számára biztosíthatott óvodai ellátást, ezért a szerencsésen növekvő gyermeklétszám az óvoda bővítését célzó pályázat megírására és beadására buzdított minket.
Önkormányzatunk az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretein belül meghirdetett „Nevelési intézmények fejlesztése” pályázatán 119.815.958 Ft-ot nyert. A fejlesztés keretein belül új szárnnyal bővül a meglévő épület, melyben a 2 új csoportszoba és egy tornaszoba lesz kialakítva elsődlegesen. A régi épületrész új nyílászárókat és szigetelést kap; bővülnek a vizesblokkok és átrendeződnek a falak a kényelmes, korszerű, szabályszerű működés érdekében.
Az utcafronton parkolók kerülnek kialakításra a biztonságos közlekedés érdekében.



























Milyen volt az óvoda?

Vonalakkal elmesélve:







































Belülről fotózva:



























































































































A fala kivűlről fehér...



































2012-ben a Várépítő pályázat segítségével új cserepezést (és hozzá fóliát is) és kazánt kapott.









































Az új kazán és a szép tető segítette az épület fűthetőségét, azonban nem oldotta meg a gyerekek elhelyezésének gondját.
A legalább fél évszázados épület szigetelése, nyílászáróinak cseréje és bővítése körül forgott minden gondolatunk.

Amikor a nyertes pályázat hírét meghallottuk nagyon boldogok voltunk, de a ránk váró munka nagyságának súlyát is éreztük.

Nem volt egyszerű dolga a tervezőnek (és nekünk álmodozóknak), mert a számtalan előírás mindegyikének meg kellett felelnie az új óvodának. Előírás volt  az új csoportszobák mérete, a tornaszoba és a szertár, de a fejlesztő helyiség nagysága is. Az óvoda kertjének szabálytalansága is fejtörést okozott.

Az akadálymentes közlekedésnek is meg kellett felelnünk. Ez volt talán a legnehezebb, hiszen a dombra épített régi épület és az utcafront között kb. 3 méteres a színtkülönbség. Ezért az új épületrészt mindenképpen alacsonyabb színtre terveztük, de csak 8 méteres rámpát tudtunk az épületen belűl elhelyezni, mely azt eredményezte, hogy magas az utcai homlokzat. De legalább lesz hely a Virágfüzér Óvoda  nevének...








































A csomagolás - aki már költözködött az tudja- több hétig tartott. Köszönjük a felajánlott dobozokat!




































Lassan üresek lettek a csoportszobák:




















és az óvónnők, dadusok is elbúcsúztak  az épülettől.


































A munkálatokat a régi épület felújításával kezdték, majd az új épületrész építésével folytatták.



































































































































































Az épület új nyílászárókat és szigetelést kapott.





































Itt látható az új folyosó, ahol majd az öltözőszekrények kapnak helyet és az aulában elhelyezett rámpa, ami az épületen belüli akadálymentes közlekedést teszi lehetővé mozgáskorlátozottak számára.
































Külső szigetelési munkálatok:


















































































































Festés kívül és belül:







































A kiscsoport:


















































A nagy és a középső csoport:


























Az udvari játékok is a helyükre kerültek:







































































































Az utcán az árok lefedésre került és parkolóhelyek lettek kialakítva.
















































Majd elérkezett az átadás napja.