Nagylózs Község honlapja

Önkéntes Polgárőr Egyesület

Önkéntes Polgárőr Egyesület
Cím:
9482 Nagylózs, Kossuth u. 23.
Adószám: 18539271-1-08

Előzzük meg a trükkös lopásokat!

A vagyonelleni bűncselekmények közül a besurranások és a betörésés lopások mellett egy tipikus bűncselekmény: az úgynevezett “trükkös lopás”-ok.
A trükkös lopásoknak elsődleges célpontjai az idős emberek, a láthatóan egyedül élő személyek, de bárki áldozattá válhat.

Az elkövetők a korral járó gyanútlanságot, a megfigyelőképesség csökkenését, a bezárkozó életmóddal járó tájékozatlanságot használják ki. Azt, hogy a napi megszokott tevékenység megzavarása kiszolgáltatott helyzetbe hozza az áldozatokat.

Az elkövetők általában a késő délelőtti, kora délutáni időszakban és nem egyedül dolgoznak. Gyakran a környező megyékből, vagy az ország másik végéből ideutazó 2-3 fős társaság járja az utcákat. Általában ketten szólítják meg az udvaron tevékenykedő embereket, csengetnek be a házba, vagy lakásba, egy személy pedig az autóban várakozik, hogy hamar eltünhessenek. Céljuk az, hogy mindenképpen bejussanak a házba, lakásba, és amíg az egyik beszélget a lakóval, elterelve annak figyelmét, addig a másik végig kutatja a lakást. Nagyon jól ismerik azokat a helyeket, ahová leggyakrabban rejtjük értékeinket: megtakarított pénzünket, ékszereinket, értékpapírjainkat. Gyorsan dolgoznak, így mire a kifosztott áldozat észreveszi, hogy nincs valami rendben, már árkon-bokron túl vannak.

Az a mese, amellyel bekopognak egy-egy idős ember lakta otthonba nagyon változatos. Megjelennek, mint az EON képviselői díjbeszedéssel, villanyóra ellenőrzésével, túlfizetéssel, vagy valamilyen más hivatal nevében, régiség, termény, gyümölcs vásárlási szándékkal. Mindenképpen pénzváltásra akarják rávenni az áldozatot, aki ezzel a félretett pénze rejtekhelyét fedi fel.

Óvatosnak kell lenni a „házalók” –kal és a lomtalanításkor feltűnő „lomizók”-kal is. Azon túl, hogy mindkét tevékenység jegyzői engedélyhez kötött, ezek a tevékenységek is alkalmasak terepszemlére. A házalóktól történő vásárlás legnagyobb veszélye, hogy amikor ágyneműt, ékszert, műszaki cikket, vagy bármilyen más több ezer forintos, mégis olcsón ajánlott árut kifizeti a vevő, megint csak a spórolt pénzét veszi elő, ezzel felfedi a rejtekhelyet és lehetőséget ad a lopásra. Előfordult, hogy amikor az idős néni kifizette az unokáinak szánt ágyneműt, a házaló vizet kért és amíg azt megkapta, alkalma volt a boríték eltüntetésére, benne a néni összes megtakarított pénzével.

Ha már megtörtént a bűncselekmény, akkor sürgősen értesítse a rendőrséget a 107, vagy a 112 segélyhívó számon. A rendőrök kiérkezéséig lehetőleg ne változtassa meg a helyszínt, próbáljon meg pontos, részletes leírást adni az elkövetőkről. Amennyiben bármilyen bizonylatot, csekket visszahagyott, ill. valami tárgyat megfogott az elkövető ne nyúljon hozzá.

Ahhoz, hogy megelőzzük a trükkös lopásokat az alábbiakat tanácsoljuk:
–          idegent ne engedjen be a lakásába, házába, udvarára!
–          A bejárati ajtót és kertkaput zárva kell tartani akkor is, ha otthon vagyunk!
–          Pénzt csak a postás hoz!
–          Bizonyosodjon meg arról. Hogy valóban a mondott szerv képviselőjéről van szó – munkaruhája, gépkocsi, igazolvány ezt mutatja!
–          Értékeit, pénzét ne tartsa egy helyen!
–          A szomszédok után kérdezősködő idegennek ne adjunk információt!
–          Figyeljenek egymásra, szomszédjaikra!

Marton Árpád
elnök


lakosság / fő
1027
terület / km²
19.25
irányítószám
9482
körzethívószám
99