Nagylózs Község honlapja

“Szenkira” Közhasznú Egyesület

„Szenkira”  Egyesület
Cím:9482 Nagylózs, Arany János u. 1.Adószám: 18982631-1-08

Alakulás:
A „Szenkira” Közhasznú Egyesületet 2005.június 02-án jegyezte be a Győr – Moson – Sopron Megyei Bíróság. Székhelye Nagylózson van, tagjainak száma az alapításkor 15 alapítótag és 2 pártolótag. Elnöke Némethné Gombik Tünde, alelnökök: Németh Gábor és Tóth László.

Névmagyarázat:
Az egyesületi név nem éppen közérthető, kis magyarázatra szorul .A nagylózsi temetőben áll egy  műemléki védelmet élvező,  XII. századi, Szent István király tiszteletére szentelt kápolna. Ennek a környékén elterülő földek régen a „Szent király” nevet kapták, amelynek rövidüléséből keletkezett helyi szóhasználattal élve a „Szenkira”.

Hagyományos programjaink: „Nagylózs és a világ” előadássorozat; kirándulások, színházlátogatások, színházi előadások szervezése; Locsolóbál; Mindenki májusfájának felállítása; Betlehem-állítás.

SZERETETTEL VÁRJUK PROGRAMJAINKON!

Céljaink – programjaink:
Amikor döntöttünk elnevezésünkről, már körvonalazódtak céljaink: a falu közösségi életének felpezsdítése, ezen belül műhelybeszélgetések, előadások szervezése különböző témakörökben. Elindítottuk és évente 2-3 alkalommal szervezzük a „Nagylózs és a világ” előadássorozatot amely mára már teltházas rendezvény lett, községünk kulturális életének egyik színfoltja. Hallottunk előadást a magyar szentekről /dr Németh József sj, , a bencés iskolák szellemiségéről /dr Csóka Gáspár osb/, zenéről és történelemről /Priskinné Rizner Erika/, de a lézerek, plazmák és elektronnyalábok világába is betekintést nyerhettünk egy előadás erejéig /dr Tóth Csaba/. A Fertő-Hanság Nemzeti Park állat és növényvilágát csodálatos természetfotókon keresztül ismerhettük meg /Nagy Csaba/, a csillagok világába is bepillantást nyerhettünk / Szalai Tamás/, s egy estére a varázslatos India tájain barangoltunk /Tóth Zsolt/ hallgattunk drogprevenciós előadást /Martonosi Zoltán/, és tájékoztatót a megújuló energiaforrásokról, legutóbb pedig a II. világháborús Szent László Hadosztály tagjaira emlékeztünk /dr Farkas Jenő/    .. Minden előadás-igényre, ill. lehetséges előadás-témára nyitottak vagyunk, amely a falu lakossága egyes csoportjainak érdeklődésére tarthat számot.

Az előadásokon kívül eddig három alkalommal hívtuk meg a Petőfi Irodalmi Múzeum „utazó kiállítását”  Nagylózsra. Első alkalommal a „100 éves a Nyugat”, majd a „Nyelvet öltünk”-kiállítás,  azt követően pedig az  „1800-as járat”, az Erkel-busz látogatott el kis falunkba.
Az egyesület kulturális profiljához színházi előadások megtekintése is tartozik.  Színházlátogatásokat is  szerveztünk:   Győrbe és  Budapestre a Vígszínházba ill. a Nemzeti Színházba .  Most pedig egy kamara előadás meghívását szervezzük az év második felében.
Szakmai  kirándulást szerveztünk tagjainknak és  az érdeklődőknek  Győrbe a Megyei Közgyűlés épületébe, ahol Dr Kovács Béla főjegyző mutatta be a Közgyűlés munkáját .
Megtekintettük az Apor Vilmos kiállítást , a  Bencés Épületegyüttest  és a  a Czucor Gergely Bencés Gimnáziumot ill.a  Pannonhalmi Apátságot.
Régi vágyunk teljesült, amikor szintén szakmai kirándulás keretében ellátogathattunk a Parlamentbe, így egyesületünk tagjai bepillantást nyerhettek  a megyei és az országos döntéshozatali rendszerbe.

Évente  vidám, közösségépítő programnak szánt húsvéti locsolóbált szervezünk  házaspárok részvételével .A késő éjszakába nyúló rendezvény sokáig emlékezetes maradt , hiszen a finom vacsora, a jó zene, a vidám énekkel és tánccal eltöltött órák  színvonalas és  gondtalan  kikapcsolódást jelentettek számunkra.

Az első bál bevételéből finanszíroztuk faültető akciónkat a nagylózsi temetőben 15 plusz 2 hárscsemetét  telepítettünk nem messze a Szent István kápolnától  az egyesület megalakulásának emlékére. A fák gondozására esetleges pótlására ezután is figyelmet szentelünk.

2005. április 30-án este felállítottuk a „mindenki májusfáját” a falu központjában, majd egy kis szabadtéri hússütésre, koccintásra, beszélgetésre vártuk tagjainkat a plébánia udvarán illetve közösségi termében.
Ez a kezdeményezés immáron hagyománnyá vált .

Másik hagyományteremtő tevékenységünk immár 5 éve a köztéri betlehem felállítása adent első vasárnapjára. Ezzel járulunk hozzá az önkormányzat által szervezett adventi gyertyagyújtás rendezvényéhez, örömet szerezve a falu aprajának- nagyjának.


lakosság / fő
1027
terület / km²
19.25
irányítószám
9482
körzethívószám
99