Nagylózs Község honlapja

A “Nagyfa”

A több, mint száz éves fekete nyárfa törzse több méter átmérőjű. Nagylózs, Pereszteg és Pinnye közigazgatási határát is jelzi méltóságteljes méreteivel. Magassága kb. 21 méter, kerülete a földtől 1 m magasan mérve 6, 76 méter.

A fekete nyárfát sajnos a kihalás fenyegeti, ezért nemrég felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára. Ez a növény lett az év fája 2006-ban. A jellemzően árterületeken előforduló nyárfa olyan ritka manapság, hogy immár a Föld veszélyeztetett élőlényeinek jegyzékében szerepel.

A fekete nyárfa

Bár e növény igen gyorsan növekszik, rengeteg fényre, vízre és tápanyagra van szüksége a fejlődéshez. Ez a magyarázata annak, hogy jóformán csak ligeterdőkben, illetve közvetlenül a folyók napos, világos partján tenyészik. Emellett a talajvízszint-csökkenés és a nagyfokú irtás is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen lecsökkent e tiszteletet parancsoló, akár kétszáz évig is elélő fa élettere. A fekete nyárfa – botanikai nevén a Populus nigra – a fűzfafélék családjába tartozik, és nevét törzsének feketésszürke árnyalatáról kapta.

Akár 35 méter magasra is megnőhet, törzse elérheti a kétméteres vastagságot is. A fekete nyárfa szinte egész Európában előfordul – kivéve Skandináviát, Skóciát, Írországot és Észak-Oroszországot.
„Rokonai” közül Magyarországon a fehér (Populus alba) és a rezgő nyár (Populus tremula) fordul elő a leggyakrabban.

A fekete nyárfát rendkívül sokoldalúan lehet felhasználni. Magjait vattaszerű „pamacsokban” fújja a szél – ezek kerülnek később toll vagy szivacs helyett a párnákba, de hőszigetelőként is felhasználják őket. Hollandiában ez a növény szolgál a „klompenboom”, azaz a hagyományos holland facipő alapanyagául. Újabban heavy-metal gitárokat és snowboardokat is készítenek belőle.

Gyógynövényként is számon tartják: a rügyéből gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású hatóanyagot nyernek ki a szakemberek. Főznek belőle teát, készítenek belőle orvosi alkoholt és kenőcsöt – hatékonyan alkalmazható a sebek külső kezelésére is.

Annak, hogy a fekete nyárfát fokozottan védjük, a környezetünk szempontjából is különös jelentősége van. Az „Év fája” kuratórium hangsúlyozza: ez az a fa, amelyik a legtöbb széndioxidot képes megkötni a levegőből, amivel hatékonyan hozzájárul az üvegház-hatás megfékezéséhez. Különösen érdekes tény, hogy a nehézfémmel terhelt föld könnyebben tisztul meg a méregtől a fekete nyár segítségével. Ez a fa a rovarok, a fával szimbiózisban élő egyes gombafajok számára fontos életteret biztosít. A hódok is kedvelik a fekete nyárfát.


lakosság / fő
1027
terület / km²
19.25
irányítószám
9482
körzethívószám
99