Nagylózs Község honlapja

Általános Iskola

Tisztelt Olvasó!

Nagy öröm számunkra, hogy a község honlapján megmutathatjuk magunkat, bemutathatjuk iskolai életünket.
Hisz mi történik az iskolában? Tanulás! – vágja, azt hiszem, rá mindenki a választ egyből. Igen, tanulunk. Elkötelezettek vagyunk a tudás, mint érték mellett, s fontos számunkra, hogy tanulóink biztos és alapos tudással lépjék át majd az iskola küszöbét a negyedik osztály elvégzése után.
De nem csak tanulunk, hanem számos tanórán kívüli program színesíti tanulóink életét.
Ahogy elsétálnak az iskolánk mellett, biztos látják, hogy milyen szépen megújult az épülete.

A következő cikkekben szeretnénk megmutatni azt, ami kívülről nem látszik, a folyamatos belső megújulást, fejlődést, aktív diákéveket!

Te is járj a mi iskolánkba!
Nagyon fontos számunkra, hogy a nagycsoportos gyerekek szülei megismerkedhessenek iskolánk tanítóival, módszereivel, programjaival, hogy teljes nyugalommal és bizalommal írathassák be a nagylózsi iskolába tavasszal féltett gyermekeiket.
Mikor színházbérletet hirdetünk tanulóinknak, a nagycsoportos ovisok körében is meghirdetjük a 3 előadásos programot az óvó nénik segítségével.
2010 decemberének egyik délutánján a leendő elsős tanító néni, Bea néni játékos foglalkozásra hívta a nagycsoportosokat, s utána a szülőkkel beszélgettek az iskoláról.
„Nagyon fontos, hogy a szülők pontosan megismerhessék módszereinket, hitvallásunkat. Azt gondolom, más iskolában is, mint minálunk nagyon fontos, hogy tanulóink biztos tudást kapjanak és megerősítsük bennük a helyes magatartási formákat. Viszont ki kell hangsúlyozni azt, amiben mások vagyunk, mint a legtöbb iskola: értékelésünkben, tankönyv-választásunkban, gazdag programkínálatunkban.  Hiszünk abban, hogy minden iskolába érkező kisdiák motivált a tanulásban. Mi ezt „használjuk ki”, s az első naptól nem ovisat játszunk, hanem játékosan tanulmányi sikerélményhez juttatjuk a tanulóinkat. Így szükségtelenné válik a külső motiváció, lelkesítő: a piros pont. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tanulóink így is számos szorgalmi feladatot végeznek el. 6 éves tapasztalatunk alapján mondhatom, hogy a tanító folyamatos pozitív visszajelzése értékesebb, mint a felesleges stresszt és rivalizációt okozó piros pontok. Természetesen fekete pontot sem kapnak tanulóink. Tudják, hogy jónak maguk miatt kell lenni. …”

2010/2011-es tanév eseményei:

Decemberben nyílt napon tekinthettek be az óvodás szülők az iskolai életbe.
Következő programunk az ovisok számára játékos sportfoglalkozás lesz.

Szemétszedés
A Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ környezetvédelmi programja. Iskolánk tanulóival minden évben szemétszedési akcióval emlékezünk meg erről a fontos napról. Szeptember 22-én a gyerekek gumikesztyűvel, zacskókkal, szatyrokkal felszerelve lelkesen útnak indultak a faluban, hogy az eldobott szemetet összegyűjtsék. Így is neveljük őket környezetünk megóvására.

Erdei túra
2010. október 1-jén nagyon szép időnk volt, így el tudtuk fogadni a gyerekekkel Hadarics Kálmán meghívását egy erdei kerékpártúrára a közeli Harasztra. A diákok biciklivel érkeztek az iskolába és együtt indultunk el. A következő élményekkel gazdagodtunk:

Őszi kézműves foglalkozás
Október 13-án az előzően gyűjtött és lepréselt levelekkel, színes papírokkal, festékkel és ragasztóval érkeztek a gyerekek a tanító nénikhez. Minden osztályban más-más képet alkothattak. Volt, aki levélmanót, más almát cipelő sünit és többen nyomdázott szőlőfürtöket készítettek.
Színházlátogatás
Október 28-án az iskolás és óvodás gyerekeket a soproni Petőfi Színházba vittük bérletes gyermekelőadásra. Péter és a farkas című zenés darabot játszották, mely nagyon elnyerte mindenki tetszését.

Mozi az osztállyal
Egy nap Bea néni jó hírrel jött be az osztályba. Elmondta nekünk, hogy őszi szünetben Sopronba megyünk kirándulni 3D-s mozira. Nagyon megörültünk az ötletnek. Szünetben a számítógépen megnéztük, milyen filmeket vetítenek. Az Alfa és Omega tetszett meg nekünk. Alig vártuk már, hogy elérkezzen a nap! Bea néni lejött értünk az iskola elé. A 11 órás busszal mentünk a városba. Játékboltokban nézelődtünk, hogy könnyebb legyen majd levelet, kívánságokat írni Jézuskának. Utána elmentünk enni a
Mc Donaldsba. Aztán irány a Sopron Plaza. Izgatottak voltunk. Milyen lehet egy 3D-s mozi? Nagyon jó 3D-s szemüveget kaptunk. Érdekes volt, hogy anélkül nem lehetetett látni sok mindent a filmből. Közben kukoricát majszoltunk. 5 órára értünk haza. Elfáradtunk, de nagyon jó volt ez a nap. Kíváncsian várjuk, mit talál ki Bea néni legközelebb nekünk.
(Rákóczi Boglárka, 4. osztály)

Idősek köszöntése
2010. november 18-ra meghívást kaptunk az Időskorúk Otthonába. A gyerekek a tanító nénikkel lázasan készültek, szorgalmasan tanulták a szerepeket a jelenetekhez. Munkájuknak meg is lett az eredménye, mosolyt csaltak az idősek arcára.

Készülődés az idősek napjára
Az iskolában az idősek napjára készültünk. Egyik nap megkaptuk a szerepeinket. Az elsősök a Répamesét, a másodikosok a negyedikesekkel a Tojásmesét, mi harmadikosok a Katica nagymama című mesét tanultuk meg. Tanulgattuk, olvasgattuk és sokat próbáltunk. Mikor már jól ment, következett a főpróba.  Az előadásunk egy órás volt és a végén nagyon megtapsoltak minket.
(Tóth Kata 3.osztály)

A mi szívünk is megmelegedett
2010. november 27-én szombaton délután a Kultúrotthonban jelenetekkel, tánccal, dallal és versekkel köszöntöttük a falu időskorú lakóit idősek napja alkalmából.

Korcsolyázás
November 26-án, az áramszünet napján, korcsolyázni voltunk a soproni jég-pályán. Sokan már nagyon jól tudnak siklani. Ditke néni is felment a jégre. Hazaérkezés után még próbáltunk a hétvégi fellépésre.
(Mikó Anita 4.o.)

Mikulás az osztályban
December 3-án bekopogott hozzánk is a piros ruhás, fehér szakállú, öreg Mikulás.
A gyerekek reggel megérkeztek, elkezdődött a tanítás. Hamarosan valaki csengetett. Hűha! A gyerekek ilyenkor mindig kíváncsiskodnak, viccelődnek egymással, találgatnak: a mai napon ki késett el az iskolából?! Bea néni ajtót nyitott. Meglepődött, talán mintha egy kicsit meg is ijedt volna. Elkiáltotta magát: Gyerekek! Megjött a Mikulás! A gyerekek örömükben felkiáltottak és futottak a Mikulás elé.
A Mikulás nem csak öreg, de még vicces is volt. A gyerekek megvendégelték és megajándékozták a szeretetük mellett versekkel, énekekkel. Mikulás puttonya sem volt kicsi, és nem is volt üres. Tele volt mindenféle földi jóval, amit a gyerekek szeretnek. Cukorka, csoki, mogyoró, meg egy kis színező. Idén senki sem kapott virgácsot.

Elsős-avató
Hagyományainknak megfelelően ebben az évben is tartottunk elsős-avató bulit az iskolában. A 3. osztály készült december 8-ra játékokkal, feladatokkal, hogy kis elsőseinket immár igazi iskolásokká avassuk.

Hol van az én tanító nénim?!
Egyik nap reggelén nyugodtan várakoztunk az osztályban a nyelvtan óra kezdetére, mikor csengetéskor Bea néni helyett Edit néni érkezett hozzánk. Mondta, hogy vegyük elő a felszerelésünket. Majd elkezdte az órát. Nem értettük, mi történik. Ekkor elárulta nekünk, hogy a tanító nénik azt a meglepetést találták ki, hogy egy órára osztályt cserélnek. Sorsolással döntötték el, ki melyik osztályba menjen. Játszva tanultunk. Nagyon jól éreztük magunkat.
(Varga Beatrix 4.o.)

December
Fontos és aktív időszak az iskolánkban a december. Közösen készülünk
a karácsonyra.
Ø      Betlehem-állítás: november 27-én a Betlehem felállításánál énekeltünk.
Ø      Advent-váró ünnepségen verseket mondtunk és énekeltünk.
Ø      December 1-jén és 8-án 16 órától a szüleinkkel együtt karácsonyi játszóházon vettünk részt, ahol az adventi vásárra készültünk.
Ø      Egész hónapban szaloncukrot küldhettünk a társainknak, amit 21-én osztottak ki a tanító nénik.
Ø      20-án mézeskalácsot sütöttünk.
Ø      21-én karácsonyi ünnepséget tartottunk az iskolában, ahol az osztályok megajándékozták egymást.

Karácsonyi ünnep az osztályban
Hagyomány a mi osztályunkban, hogy karácsony előtt a szülőkkel együtt ünnepelünk. Télapó után kezdtünk a műsorral készülni. December 20-án délelőtt rendbe raktuk és kidíszítettük az osztályt. Nagyon vártuk már az estét. A szüleinkkel érkeztünk vissza az iskolába, ők sütit és üdítőt hoztak, hogy teljes legyen az ünnepség. Énekeltünk, szavaltunk, s előadtuk Oscar Wilde: A boldog herceg című meséjét. Utána Bea néni megkérdezte, hogyan szeretnénk kibontani az ajándékokat. Mi együtt szerettük volna. Nagyon örültünk az állatos párnáknak. Utána sokat játszottunk. Jó volt, hogy a szülők is beszálltak a játékba. 20 óra után mentünk haza.
(Mihálitz Péter, Mészáros Ákos, 4.o.)

Ajándék az időseknek
December 21-én, az ünnep előtti utolsó tanítási napon ebéd után az Időskorúak Otthonába látogattunk. Az ott lakó időseknek az önkormányzat által összeállított karácsonyi ajándékot adtuk át. 3-4 fős kis csapatokban, egy-egy pedagógus és a polgármester asszony kíséretében karácsonyi versekkel, énekekkel köszöntöttük az otthon lakóit. Amilyen szeretettel mentünk, olyan szeretettel fogadtak bennünket.

Félévzáró „party”
Január 14-én, a tanulást kicsit félretéve, vidám, játékos nappal zártuk a sok munkával töltött 1. félévet. Az egyik osztályában gyűlt össze a vidám gyereksereg. Kártyavárépítésben, „ágyúcsatában”, dobókockás játékokban mérték össze a gyerekek (és a tanító nénik) az erejüket és a szerencséjüket. A Fekete-fehér, igen-nem játék is alaposan próbára tette mindenki figyelmét. Tízórai után a tornaszobában a gyerekcsapatok vidám sorversenyeken bizonyították ügyességüket, gyorsaságukat. Mindenki jól érezte magát.

Ismét színházban voltunk
Iskolánknak bérlete van a soproni Petőfi Színházba. Legutóbb január 17-én indultunk útnak 28 gyerekkel. A buszon már nagy izgalommal várták a műsort. Találgattak és történeteket szövögettek. Hamar megérkeztünk, a gyerekek illedelmesen, ahogyan egy színházban illik viselkedni, csendben leültek a helyükre, várva Csipkerózsikát.
Hazafele a busz gyerekzsivajtól zsongott, a karakteres színészek, az izgalmas előadás mély nyomot hagyott a szívünkben. Megvitattuk a friss élményeket, jókat nevetgéltünk és a gyerekek egyik kedvencével: „Fekete-fehér, igen-nem” játékkal ütöttük el az időt.

Pályázati nyeremény
Iskolánk a Takács Etel Pedagógiai Alapítvány pályázatán 100.000,- Ft-ot nyert gyermekirodalom vásárlására.

Zenés sportfoglalkozás
A napközis foglalkozások egyik fontos része a sport. Heti két alkalommal a gyerekek sportkör keretein belül változatos módon ismerkedhetnek meg a testnevelési- és sportjátékokkal. Egyik legnépszerűbb foglalkozás a zenés kölyöktorna.
A gyerekek így vélekedtek erről az óráról:
„Jól éreztem magam, mert nagyon jó és izgalmas volt, ezen a tornán volt minden, ami új volt. Ez teljesen más élmény volt. Amikor meghallottam, hogy ma milyen óra lesz, annyira örültem,
majdnem kibújtam a bőrömből.” (Mészáros Ákos 4. osztály)
„Nagyon jól éreztem magam, szeretek táncolni és jó zenék voltak. 3 éve járok ebbe a suliba, de én még nem tapasztaltam ilyet. Úgy láttam mindenki jól érezte magát.
Szeretnék még ilyet.” (Németh Anita 3. osztály )
„Tetszett, mert más volt a sportkör. A végén a legjobb a táncos játék volt.”  Mikó Szilárd 2. osztály
„Hát persze, hogy részt vennék ilyen sportkörön újra! Ez újdonság volt, szeretek mozogni és táncolni, ezért is tetszett. Eddig ilyen még nem volt.”  ( Németh Patrik 2. osztály)
„Nagyon tetszett, azért, mert okos ötlet volt, és mindent zenére csináltunk, a bemelegítéseket is. Jó volt, mert szeretek táncolni, és ez más sportkör volt. Meglepetés volt. ” (Varga Beatrix 4. osztály)
„Azért éreztem jól magam, mert sokat nevettünk, és szeretem a zenét. Szívesen részt vennék újra.”
(Tóth Kata 3. osztály)
„Jól éreztem magam, mert volt benne zene. Szeretnék újra részt venni ilyenen. Eddig ez volt a legjobb.”   (Németh Lőrinc 1. osztály)
„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.”
(Arthur Schopenhauer )

Új nevelőnk van a napköziotthonban –  Ilyés Alexandra
A nagylózsi általános iskolába először 1995. szeptember 1-jén léptem, amikor megkezdtem tanulmányaimat az 1. osztályban. 2010 decemberében a győri Apáczai Csere János Karon sikeresen diplomáztam. Gyakorlataim nagy részét a nagylózsi iskolában végeztem, ekkor léphettem újra régi iskolámba. Örültem, amikor az igazgatónő napközis állást ajánlott. Hatalmas meglepetés és öröm volt számomra ez a felkérés.
Hogy telik nálunk egy napközis foglalkozás?
Egy napközis délután nem csak a tanulásról szól. Természetesen elkészítjük a házi feladatokat. Ezután készülünk az aktuális ünnepekre, díszítjük az iskola faliújságait szebbnél szebb alkotásokkal, valamint beszélgetünk kedvenc témáikról. Foglalkozunk a népszokásokkal, hagyományainkkal. Bea nénivel péntekenként klubdélutánokkal is szórakoztatjuk a kíváncsi gyerkőcöket. Ez nem akármilyen klub. A belépés jelszóval történik. A gyerekek részt vehetnek műveltségi és játékos vetélkedőn, különböző szituációs, dramatikus és teremjátékokkal. Mindent szeretnek, ami új, érdekes, és főleg, ha játszva tanulhatják. Az utóbbi időben az illemtannal is elkezdtünk foglalkozni, szintén játék keretein belül. Erre is szükség van, bár a nagylózsi iskolás gyerekek tudnak illedelmesen viselkedni. Valamint kihasználva az időjárás adta kedvező lehetőségeket, sok időt töltünk a szabadban. Az iskola keretein kívül is érdekes programokon vesznek részt a gyerekek. Legutóbb állatnézőben voltunk.
Nálunk a délelőtti és délutáni foglalkozásokat a gyerekek nem kötelezőnek élik meg, hanem vidáman, boldogan lépnek be reggelente az iskolába és várva a következő napot lépnek ki az iskola ajtaján.


lakosság / fő
1027
terület / km²
19.25
irányítószám
9482
körzethívószám
99